Sélectionner une page

De Brusselse regering overweegt de neerzetting van een internationaal busstation op het terrein nabij de metro van Erasme (Anderlecht).

Dit project brengt  niet enkel de nabijgelegen terreinen in gevaar, maar ook de nieuwe woonwijk: Erasmus Gardens (bevat meer dan 3000 inwoners), het Erasmusziekenhuis, New Bordet en het centrum voor economische activiteiten en onderzoeken, etc. Dit is in tegenspraak met het ontwikkelingsplan dat het Brusselse Gewest in 2016  heeft verwezenlijkt. Dit project heeft als doel het verkeer te verminderen langs het Zuidstation en het Noordstation, waar de twee grootste busstations zich bevinden. Deze busstations bevinden zich zoals in de meeste landen van de EU langs treinstations. Voor het moment zijn er 8 marktdeelnemers actief te Brussel en rijden  160 bussen in Brussel zowel in de dag als ’s nachts. U moet zich voorstellen dat  de vervuiling veroorzaakt door het verkeer ( 1 busstation enkel= 5000 ton aan C02 meer wordt geproduceerd op basis van de vervuiling die wordt gemeten bij meerdere stations gelegen te Brussel) geen voordelige effecten zal hebben. Uiteindelijk zullen er dagelijks meer dan 300 bussen en 15000 mensen ( evenredig aan 2x het volume van Vorst Nationaal) op het terrein aanwezig zullen zijn.

Het overgangsgebied tussen de  hoogwaardige bewoonbare omgeving en de vallei van Neerpede, een natuurreservaat, is geclassificeerd vanwege zijn ecologisch belang, wat logisch is.

Naast de kostbare vegetatie , bevat het terrein ook vele soorten vogels. Dit kostbaar natuurgebied dreigt in gevaar te komen als de neerzetting van het busstation zou doorgaan.

Dit toont het gebrek aan visie en afstemming op de ontwikkeling van de gemeente Anderlecht als deze neerzetting zal doorgaan. Dit zou dus nog een keer een ecologische catastrofe veroorzaken van de gemeente.

Hierdoor zal de volgende generatie moeten omgaan met de vele gevolgen die Groen/ Ecolo zal doorgeven aan hun.

 Wij inwoners, gemeente (burgemeester en wethouders, bewonersvereniging (Neerpede Blijft, Quartier Chaudron, Erasmus tuinen) verzetten zich resoluut tegen de oprichting van dit busstation.

We bedanken u voor het steuenen van onze actie door de petitie te ondertekenen. Click hier om te tekenen.